Kleine anekdotes en straatnamen in de volksmond
U vraagt zich af wat de betekenis is van de naam van uw straat. Deze korte geschiedenis van de straten van Schaarbeek zal u alleszins op de goede weg helpen.
De gemeente Schaarbeek telt tegenwoordig iets meer dan 300 straten. Sommige benamingen illustreren duidelijk de lokale geschiedenis, terwijl andere hulde brengen aan - al dan niet beroemde - personages die in de stad der ezels gewoond hebben of er bekend waren.
Vooral dankzij een zeer bloeiend artistiek en literair verleden heeft de gemeente Schaarbeek hulde gebracht aan de artiesten door ongeveer een derde van haar straten naar hen te noemen (schrijvers, schilders, beeldhouwers, muzikanten).
Kom ze ontdekken, wandel door de kunstenaarswijken rond het Weldoenersplein, de schrijverswijken rond de Huart-Hamoirlaan en de wijk van de Vlaamse kunstenaars uit de XVIIde eeuw rond het gemeentehuis,…
Ook andere persoonlijkheden werden niet vergeten. Of het nu gaat om politici, industriëlen, ingenieurs, advocaten, architecten of artsen,… ze maken allemaal deel uit van de Schaarbeekse geschiedenis.
Kom ten slotte zeker ook eens langs in de bloemenwijk aan beide kanten van het Josaphatpark, en de edelstenenwijk in de buurt van het Plaskyplein.
Geboren in Ieper in 1822, overleden in Schaarbeek in 1894.
Belgisch beeldhouwer. Leerling aan de academie van Ieper, genoot later een opleiding in de ateliers van Willem Geefs en Eugène Simonis in Brussel. Woonde in Schaarbeek, op de Haachtsesteenweg 276 en had zijn atelier in de Hollestraat.
Frans Floris werd in 1516 geboren in Antwerpen, waar hij in 1570 ook overleed. Zijn naam is een pseudoniem voor Frans de Vriendt. Hij was een Belgisch kunstschilder.
Geboren in Tarbes (Frankrijk) in 1851, overleden in Parijs (Frankrijk) in 1929.
Frans militair, opperbevelhebber van de geallieerde legers tijdens de eerste wereldoorlog. Leidde het grote offensief, dat geleid heeft tot de wapenstilstand van 1918.
Maarschalk van Frankrijk, Engeland en Polen. Lid van de Académie Française.
François Fortin. Geboren in Vorst in 1827, overleden in Schaarbeek in 1904.
Ambtenaar. Gemeentesecretaris van Schaarbeek van 1862 tot 1897.
Zijn zoon Charles oefende dezelfde functie uit van 1901 tot 1933.
Geboren in Brussel in 1872, overleden in Schaarbeek in 1941.
Landmeter-architect. Gemeenteraadslid in Schaarbeek (1912-1941), schepen in Schaarbeek (1919-1921) en burgemeester van Schaarbeek (1921-1927). Was ook volksvertegenwoordiger van 1930 tot 1936. Stuwende kracht en voorzitter van de "Schaarbeekse Haard".
Geboren in Herentals in 1817, overleden in Schaarbeek in 1893.
Belgisch neoklassiek beeldhouwer. Leerling van de Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en daarna van de Academie voor Schone Kunsten van Brussel, waar hij later onderwees. Schepper van het beeld van de graven van Egmont en Hoorn aan de kleine Zavel in Brussel. Woonde in de Koningsstraat 238 in Schaarbeek.
Hij werd geboren in Parijs (Frankrijk) in 1844, en overleed in La Béchellerie Saint-Cyr-sur-Loire (Frankrijk) in 1924. Zijn naam is een pseudoniem voor Thibault Jacques. Hij was een Frans schrijver, en de sceptische en pessimistische auteur van verhalen die in geest en vorm voltairiaans genoemd kunnen worden. Hij heeft zich intensief bemoeid met de Dreyfusaffaire en nam standpunten in die nauw aansloten bij die van Émile Zola. Net als andere straten in deze buurt, brengt deze straat hulde aan een Dreyfusard (Jaurès, Zola, Picquart). Hij won de Nobelprijs voor literatuur in 1921.
Geboren in Brussel in 1856, overleden in Schaarbeek in 1940.
Belgisch kunstschilder, gespecialiseerd in godsdienstige onderwerpen, portretten, landschappen en allegorische composities. Zijn werk worden gekenmerkt door een sociale bekommernis en verenigen natuurlijk realisme met symboliek. Woonde op de Haachtsesteenweg 232 in Schaarbeek.
Geboren in Marche-en-Famenne in 1850, overleden in Schaarbeek in 1893).
Advocaat. Gemeenteraadslid en schepen in Schaarbeek (1879-1893).