Kleine anekdotes en straatnamen in de volksmond
U vraagt zich af wat de betekenis is van de naam van uw straat. Deze korte geschiedenis van de straten van Schaarbeek zal u alleszins op de goede weg helpen.
De gemeente Schaarbeek telt tegenwoordig iets meer dan 300 straten. Sommige benamingen illustreren duidelijk de lokale geschiedenis, terwijl andere hulde brengen aan - al dan niet beroemde - personages die in de stad der ezels gewoond hebben of er bekend waren.
Vooral dankzij een zeer bloeiend artistiek en literair verleden heeft de gemeente Schaarbeek hulde gebracht aan de artiesten door ongeveer een derde van haar straten naar hen te noemen (schrijvers, schilders, beeldhouwers, muzikanten).
Kom ze ontdekken, wandel door de kunstenaarswijken rond het Weldoenersplein, de schrijverswijken rond de Huart-Hamoirlaan en de wijk van de Vlaamse kunstenaars uit de XVIIde eeuw rond het gemeentehuis,…
Ook andere persoonlijkheden werden niet vergeten. Of het nu gaat om politici, industriëlen, ingenieurs, advocaten, architecten of artsen,… ze maken allemaal deel uit van de Schaarbeekse geschiedenis.
Kom ten slotte zeker ook eens langs in de bloemenwijk aan beide kanten van het Josaphatpark, en de edelstenenwijk in de buurt van het Plaskyplein.
Geboren in Sint-Joost-ten-Node in 1864, overleden in Schaarbeek in 1935.
Architect. Leerling van Horta, stelt de plannen op van de sociale woningen van de "Schaarbeekse Haard" en werd belast met de bouw van gemeenteschool nr. 1, in de Josaphatstraat.
Geboren in Antwerpen in 1830 (plaats en jaar van overlijden onzeker).
Architect. Landeigenaar.
Gemeenteraadslid in Schaarbeek (1885-1890).
Geboren in Antwerpen in 1822, overleden in Schaarbeek in 1898.
Belgisch eclectisch beeldhouwer, leerling aan de Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Werkte als ongeschoold arbeider in het atelier van Willem Geefs.
Schepper van verscheidene monumenten waaronder het fronton en de leeuwen van de Beurs van Brussel.
Woonde in de Paleizenstraat 16 in Schaarbeek.
Geboren in Castres (Frankrijk) in 1859, overleden in Parijs (Frankrijk) in 1914.
Frans schrijver en politicus. Doceerde filosofie in Albi, verkozen tot afgevaardigde in 1885, werd later een groot figuur van het socialisme. In 1898 koos hij de kant van de revisionisten in de zaak-Dreyfus. Groot aanhanger van een internationale toenadering, werd ervan beschuldigd op de loonlijst te staan van vreemde mogendheden en werd in 1914 in Montmartre vermoord door de nationalist Villain.
Geboren in Mol in 1842, overleden in Schaarbeek in 1904.
Industrieel. Gemeenteraadslid in Schaarbeek (1876 - 1895).
Kapitein van het vrijwillige brandweerkorps van Schaarbeek.
De oorsprong van deze naam is moeilijk te achterhalen. Misschien is het gewoon een referentie aan het Heilige Land, zoals dat het geval is voor de Josaphatvallei. Maar misschien verwijst deze naam wel naar een commanderij van de orde van Sint-Jan van Jeruzalem die op de Haachtsesteenweg gebouwd werd, niet ver van deze straat.
Geboren in Brussel in 1799, overleden in Brussel in 1883.
Luitenant-generaal in het Belgisch leger. Als lid van het Voorlopig Bewind maakte hij samen met Rogier en Vanderlinden d'Hoogvorst deel uit van de Administratieve Commissie. Hij was ook lid van de commissie die de grenzen met Nederland heeft vastgelegd.
Vroeger heette deze straat de Ezelsweg, een referentie aan de handelaars die langs deze weg voedingswaren vervoerden op de ruggen van hun ezels, om ze dan in Brussel op de markt te verkopen. Later werd deze straat Neerweg genoemd, om dan in 1851 tot de Josaphatstraat te worden omgedoopt. Deze naam verwijst naar de vallei waar de Roodebeek door stroomt, die zelf de naam ‘Josaphatvallei’ draagt sinds de XVIe eeuw, toen het een bedevaartreiziger na zijn bezoek aan het Heilige Land opviel dat deze vallei erg lijkt op de gelijknamige vallei in de rand van Jeruzalem.