Kleine anekdotes en straatnamen in de volksmond
U vraagt zich af wat de betekenis is van de naam van uw straat. Deze korte geschiedenis van de straten van Schaarbeek zal u alleszins op de goede weg helpen.
De gemeente Schaarbeek telt tegenwoordig iets meer dan 300 straten. Sommige benamingen illustreren duidelijk de lokale geschiedenis, terwijl andere hulde brengen aan - al dan niet beroemde - personages die in de stad der ezels gewoond hebben of er bekend waren.
Vooral dankzij een zeer bloeiend artistiek en literair verleden heeft de gemeente Schaarbeek hulde gebracht aan de artiesten door ongeveer een derde van haar straten naar hen te noemen (schrijvers, schilders, beeldhouwers, muzikanten).
Kom ze ontdekken, wandel door de kunstenaarswijken rond het Weldoenersplein, de schrijverswijken rond de Huart-Hamoirlaan en de wijk van de Vlaamse kunstenaars uit de XVIIde eeuw rond het gemeentehuis,…
Ook andere persoonlijkheden werden niet vergeten. Of het nu gaat om politici, industriëlen, ingenieurs, advocaten, architecten of artsen,… ze maken allemaal deel uit van de Schaarbeekse geschiedenis.
Kom ten slotte zeker ook eens langs in de bloemenwijk aan beide kanten van het Josaphatpark, en de edelstenenwijk in de buurt van het Plaskyplein.
Geboren in Doornik in 1810, overleden in Schaarbeek in 1887.
Belgisch kunstschilder van romantische strekking, had een voorliefde voor historische onderwerpen, genrestukken en portretten. Leerling aan de academie van Doornik en Antwerpen. Woonde in Schaarbeek, eerst aan het Liedtsplein, later in de Paleizenstraat 106.
Geboren in Bergen in 1868, overleden in Brussel in 1939.
Belgisch Franstalig proza- en toneelschrijver. Mede-oprichter van het blad Pourquoi-pas? In 1892 bracht hij vernieuwing in het tijdschriftgenre, wat erg in de smaak viel bij de Brusselaars en hem een enorm succes opleverde. De premières van zijn tijdschriften waren zonder meer spraakmakend in de mondaine kringen van de stad.
Geboorteplaats en -jaar onzeker, overleden in Brussel in 1787.
Advocaat bij de Soevereine Raad van Brabant. Eigenaar van weiden voorbij de Schaarbeekse poort.
Geboren in Antwerpen in 1805, overleden in Schaarbeek in 1883.
Belgisch neoklassiek beeldhouwer die is geëvolueerd naar de romantiek. Leerling van de Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, waar hij later leraar was. Maker van talrijke monumenten, waaronder dat op het Martelarenplein in Brussel.
Was gemeenteraadslid van Schaarbeek (1852-1860), burgemeester van Schaarbeek (1852-1860) en provincieraadslid (1853-1856). Woonde in de Paleizenstraat 22-24 in Schaarbeek.
Geboren in Bergen in 1789, overleden in Brussel in 1869.
Advocaat. Zorgde voor de verdediging van De Potter in 1830. Lid van het Nationaal Congres en minister van Justitie. Van 1839 tot zijn dood heeft hij zich aan een bejaardentehuis gewijd, waar hij directeur en ontvanger was.
Deze Zwitserse kantonhoofdplaats is de zetel van het Internationale Rode Kruis en was vroeger de hoofdplaats van de Volkenbond tussen 1919 en 1940.
Geboren in Etterbeek in 1935, overleden in Brussel in 1970.
Leraar aan het atheneum van Sint-Joost-ten-Node. Was militant van het FDF en kwam om het leven bij een vechtpartij in volle verkiezingscampagne in 1970.
Geboren in Brugge in 1830, overleden in Brugge in 1899.
Priester. Belgisch Nederlandstalig schrijver en dichter.
Was aalmoezenier in het begijnhof van Kortrijk. Zijn verzamelde werken, waarin hij de bloemen en vogels in een melodieuze taal beschrijft, plaatsen hem aan de top van de Vlaamse dichters.
Op een plan van 1648 vindt men op deze plaats, het gehucht Den Tomb, een grafheuvel die zeven graven bevatte (vandaar de oudste benaming "weg van de zeven gezellen").
Geboren in Malèves-Sainte-Marie-Wastines in 1853, overleden in Schaarbeek in 1903.
Industrieel. Gemeenteraadslid en schepen in Schaarbeek (1895-1903).
Geboren in Brussel in 1858, overleden in Brussel in 1924.
Schuilnaam van Florimond Gilkin.
Belgisch Franstalig dichter en toneelschrijver. Toen hij 12 jaar jaar oud was, ontdekte hij de dichtkunst en schreef hij zijn eerste verzen. Na zijn studies in de rechten, heeft hij zich ingeschreven aan de balie van Brussel en werd hij stagiair van Edmond Picard. Later zal zijn ontmoeting met Emile Verhaeren, Albert Giraud en Waller Max hem definitief in de richting van de literatuur sturen.
Geboren in Leuven in 1860, overleden in Schaarbeek in 1929.
Schuilnaam van Marie Emile Albert Kayenbergh.
Belgisch Franstalig schrijver. Zijn klassieke geschriften doen eerder denken aan Vigny dan aan Baudelaire. Inzake esthetiek heeft hij zich steeds verzet tegen elk onderzoek en elke vernieuwing. Was samen met zijn vriend Iwan Gilkin de belangrijkste bezieler van La Jeune Belgique.
Woonde in Schaarbeek, in de Vanderlindenstraat 4 en daarna in de Henri Bergéstraat 34.
Geboren in Schaarbeek in 1772, overleden in Schaarbeek in 1807.
Van beroep was hij landbouwer. Onder de Franse bezetting werd Schaarbeek in 1795 een gemeente. André Goossens was er de eerste burgemeester (1800-1807), benoemd door de prefect van het departement van de Dijle.
Geboren in Jehay-Bodegnée in 1826, overleden in Bois-Colombe (Frankrijk) in 1901.
Elektricien en uitvinder. Bouwde de eerste dynamo.
Geboren in Moeskroen in 1850, overleden in Schaarbeek in 1913.
Onderluitenant en daarna generaal-majoor in het Belgische leger. Gemeenteraadslid in Schaarbeek (1912-1913).
Vroeger heette deze straat de ‘chemin de Malines’ (Mechelsche Baan). Het is een van de oudste straten van de gemeente, en ze was reeds in 1425 geplaveid.
Herinnert aan de afkondiging van de Belgische grondwet op 7 februari 1831.
Geboren in Hasselt in 1823, overleden in Schaarbeek in 1901.
Belgisch kunstschilder, vnl. historische en godsdienstige thema's. Leerling van de Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Werd later directeur van de academie van Praag. Woonde in Schaarbeek, in de Lochtstraat en daarna op het Lehonplein 4.