Icon for xls export

Kleine anekdotes en straatnamen in de volksmond

U vraagt zich af wat de betekenis is van de naam van uw straat. Deze korte geschiedenis van de straten van Schaarbeek zal u alleszins op de goede weg helpen.

De gemeente Schaarbeek telt tegenwoordig iets meer dan 300 straten. Sommige benamingen illustreren duidelijk de lokale geschiedenis, terwijl andere hulde brengen aan - al dan niet beroemde - personages die in de stad der ezels gewoond hebben of er bekend waren.

Vooral dankzij een zeer bloeiend artistiek en literair verleden heeft de gemeente Schaarbeek hulde gebracht aan de artiesten door ongeveer een derde van haar straten naar hen te noemen (schrijvers, schilders, beeldhouwers, muzikanten).

Kom ze ontdekken, wandel door de kunstenaarswijken rond het Weldoenersplein, de schrijverswijken rond de Huart-Hamoirlaan en de wijk van de Vlaamse kunstenaars uit de XVIIde eeuw rond het gemeentehuis,…

Ook andere persoonlijkheden werden niet vergeten. Of het nu gaat om politici, industriëlen, ingenieurs, advocaten, architecten of artsen,… ze maken allemaal deel uit van de Schaarbeekse geschiedenis.

Kom ten slotte zeker ook eens langs in de bloemenwijk aan beide kanten van het Josaphatpark, en de edelstenenwijk in de buurt van het Plaskyplein.

TENIERS (straat)

Deze straat brengt hulde aan twee Antwerpse schilders, vader en zoon: David Teniers, ofwel ‘senior’ (1582 – 1649) en David Teniers, ofwel ‘junior’ (1610 – 1690). Deze laatste was de schoonzoon van Jan Brueghel, ‘Fluwelen Brueghel’.

TERDELT (plein)

Plein gelegen in het noordwestelijke deel van Schaarbeek. De naam vindt zijn oorsprong in de uitdrukking "ter dal", wat letterlijk "in het dal" betekent. Op deze plek bevond zich tussen 1868 en 1970 het kerkhof van Schaarbeek.

THEUNIS, Pieter (straat)

Deze eclectische beeldhouwer en medaillist werd in 1883 geboren in Antwerpen, en overleed in 1950 in Schaarbeek.  Hij was de leerling van Charles Vanderstappen en Julien Dillens aan de Academie voor Schone Kunsten van Brussel, en ontwierp talrijke borstbeelden en monumenten. Ook was hij de trouwe medewerker van beeldhouwer Thomas Vinçotte, die hij hielp met de realisatie van zijn laatste grote werk, het ruiterstandbeeld van Leopold II op het Troonplein in Brussel. Hij was ook leerkracht aan de nijverheidsschool in Schaarbeek, en woonde in Schaarbeek, op de Poststraat en daarna op de Quinauxstraat 46.

THIEFRY, Charles (straat)

Geboren in Antoing in 1796, overleden in Brussel in 1878.
Opgeleid in de School van Saint-Cyr, diende als kapitein in het Hollands leger en nam na de Belgische revolutie van 1830 dienst in het Belgisch leger.
Volksvertegenwoordiger (1848-1859). Trouw aanhanger van de samenvoeging van de Brusselse gemeenten tot één enkele fusiegemeente.

THOMAS, Philippe (laan)

Geboren in Houdeng-Aimeries in 1854, overleden in Schaarbeek in 1932.
Mijnwerker. Bakker. Bediende. Was het eerste socialistische gemeenteraadslid van Schaarbeek (1891-1907, 1912-1932). Provincieraadslid (1896-1908). Promotor van de gemeentelijke badinrichting van Schaarbeek, destijds gelegen in de Kesselsstraat en in gebruik genomen in 1904.

TROOST (straat)

Onderaan de huidige straat bevond zich een van de zestig vijvers die de Maalbeek voedden en die omgeven waren met riet. Het gaat hier om een typische vertaalfout: in het Middelnederlands heette de straat 't Rooststraat (Rietstraat), wat later, door een fout bij het overschrijven, Trooststraat is geworden.