Kleine anekdotes en straatnamen in de volksmond
U vraagt zich af wat de betekenis is van de naam van uw straat. Deze korte geschiedenis van de straten van Schaarbeek zal u alleszins op de goede weg helpen.
De gemeente Schaarbeek telt tegenwoordig iets meer dan 300 straten. Sommige benamingen illustreren duidelijk de lokale geschiedenis, terwijl andere hulde brengen aan - al dan niet beroemde - personages die in de stad der ezels gewoond hebben of er bekend waren.
Vooral dankzij een zeer bloeiend artistiek en literair verleden heeft de gemeente Schaarbeek hulde gebracht aan de artiesten door ongeveer een derde van haar straten naar hen te noemen (schrijvers, schilders, beeldhouwers, muzikanten).
Kom ze ontdekken, wandel door de kunstenaarswijken rond het Weldoenersplein, de schrijverswijken rond de Huart-Hamoirlaan en de wijk van de Vlaamse kunstenaars uit de XVIIde eeuw rond het gemeentehuis,…
Ook andere persoonlijkheden werden niet vergeten. Of het nu gaat om politici, industriëlen, ingenieurs, advocaten, architecten of artsen,… ze maken allemaal deel uit van de Schaarbeekse geschiedenis.
Kom ten slotte zeker ook eens langs in de bloemenwijk aan beide kanten van het Josaphatpark, en de edelstenenwijk in de buurt van het Plaskyplein.
Geboren in Charleroi in 1787, overleden in Brussel in 1869.
Aan de Academie van Brussel gevormd Belgisch kunstschilder. Tijdens een verblijf in Parijs kwam hij onder de invloed van het neoclassicisme van Jean-Louis David. Gespecialiseerd in portretten en historische of religieuze onderwerpen. Gedurende jaren werd hij beschouwd als de eerste schilder van de Belgische School. Zijn kunst heeft de latere generaties van kunstenaars aanzienlijk beïnvloed.
In 1821 leidt hij zijn eigen atelier en is hij tegelijkertijd leraar en directeur van de Academie voor Schone Kunsten van Brussel. Zijn dochter Marie was getrouwd met schilder Jean-François Portaels.
Deze benaming herinnert eraan dat in deze wijk destijds een notelaar groeide, laatste restant van het bos van Linthout. Op het kruispunt van de Notelaarstraat en de Leuvensesteenweg verwelkomde men destijds de vorsten die hier de eed van trouw moesten afleggen aan de privileges van het kapittel van Sint-Goedele, alvorens zij Brussel konden betreden.